Fijne motoriek / schrijven

Fijne motoriek

Bij de kleuters kijk ik naar de ontwikkeling van handvoorkeur, samenwerking tussen beide handen, oog-handcoördinatie, mate van rijpheid van de fijne motoriek, mogelijkheden om kleine voorwerpen binnen een hand te manipuleren, omgang met tastprikkels en mogelijkheden om iets na te bouwen, vouwen of tekenen van voorbeeld.
De fijnmotorische  kleutervaardigheden als rijgen, scheuren, knippen, vouwen, bouwen en kleuren worden op een speelse manier geoefend. Er is heel veel leuk oefenmateriaal aanwezig in de praktijk.

Schrijven

Vanaf eind groep 2/ begin groep 3 wordt ook gekeken naar richten en vasthouden van aandacht, zithouding, mogelijkheden om het potlood ontspannen en vloeiend over het papier te sturen en de vaardigheid om letters en letterverbindingen te vormen. Het handschrift kan worden beoordeeld op kwaliteit en snelheid middels de BHK (Beknopte Beoordeling Kinderhandschrift).
Schrijven is nog steeds een belangrijke basis voor alle andere schoolvakken. Als het schrijven vloeiend en zonder inspanning gaat, is er meer capaciteit over voor inhoud en spelling. Schrijven  heeft ook een positief effect op het leren lezen en zorgt voor een intensieve taalverwerking.

Kinderfysiotherapeutische behandeling van het schrijven is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek: KNGF Evidence Statement Motorische Schrijfproblemen bij Kinderen, maar ik maakt ook gebruik van oefeningen uit bijv. Schrijfdans, Mesker en sensorische integratie. We oefenen vaak eerst op het krijtbord, of in de zandkist. In de praktijk is een uitgebreide hoeveelheid voor kinderen aantrekkelijk oefenmateriaal aanwezig.

kinderfysiotherapie fijne motoriek schrjiven

Het grootste deel van de kinderen ontwikkelt met extra oefening een soepele penvoering en goed leesbaar handschrift. Als het schrijfproces ondanks extra oefening en evt. aangepast schrijfmateriaal toch steeds bovenmatig veel inspanning blijft kosten, kan in overleg met ouders en leerkracht gekeken worden naar alternatieven naast het schrijven.