Vergoeding door de zorgverzekering
De eerste 18 behandelingen kinderfysiotherapie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Kinderen zijn voor ziektekosten gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Er geldt geen eigen risico.
Bij aanvullende verzekeringen wordt daar bovenop vaak meer vergoed (aantal keer of tot een bepaald bedrag). Dit is per verzekering verschillend; het is aan te raden dit na te kijken in de polis.
Kinderfysiotherapie Renkum heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Declaraties worden direct bij de betreffende zorgverzekeraar ingediend.
Verwijzing meestal niet nodig
Soms wordt een kind verwezen door huisarts, jeugdarts (van consultatiebureau of school), kinderarts of orthopeed of door een revalidatiearts. Je kunt je kind echter ook op eigen initiatief aanmelden. Daarvoor is geen verwijzing nodig. Dit heet directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF).
Ook voor deelname aan het TOP-programma (voor prematuur geboren kinderen en hun ouders thuis) is geen verwijzing nodig. Voor overige behandelingen aan huis is wel een verwijzing nodig.
In sommige gevallen is een langere periode kinderfysiotherapie nodig. Een specialist (kinderarts, revalidatiearts of orthopeed) kan dan een verwijzing op chronische indicatie uitschrijven. In dat geval worden er meer behandelingen vergoed dan alleen uit de basis- of aanvullende verzekering. Als dit van toepassing is zal ik dit overleggen.
Hoe verloopt de aanmelding?
Aanmelden kan telefonisch, via het contactformulier of per mail. Tijdens een behandeling kan ik de telefoon meestal niet opnemen. Het is dan handig om een berichtje met naam en telefoonnummer in te spreken, een mailtje te sturen of het contactformulier te gebruiken. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact op (zo mogelijk dezelfde dag).
Bij het plannen van een afspraak probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met mate van spoed, slaaptijden (jonge kinderen) en schooltijden (basisschoolkinderen en middelbare scholieren). Er is geen wachtlijst, maar sommige dagdelen zijn drukker bezet dan andere.
Hoe verloopt de kinderfysiotherapie na aanmelding?
We starten altijd met een intakegesprek. De vraag waarmee kind of ouders komen is leidend bij daarop volgende observatie en onderzoek. In overleg met kind en/ of ouders worden daarna doelen en een plan van aanpak opgesteld.
De duur van de behandeling wisselt en kan variëren van een enkelvoudig advies tot een langere periode wekelijkse kinderfysiotherapie.
Terugkoppeling naar huisarts en verwijzer
In het geval van directe toegankelijkheid wordt er altijd een rapportage gestuurd naar de huisarts. Bij verwijzing wordt ook een verslag gestuurd naar de verwijzend arts. Je krijgt hiervan een kopie.
Afspraak afzeggen
Als een geplande afspraak niet door kan gaan, hoor ik dit graag zo spoedig mogelijk. Op die manier kan ik evt. nog een andere afspraak maken op de geplande tijd of andere werkzaamheden plannen. Als een afspraak korter 24 uur van tevoren afgezegd wordt, kan 75% van het tarief in rekening gebracht worden. Natuurlijk hou ik er rekening mee dat zeker jonge kinderen altijd een keer plotseling ziek kunnen worden of niet fit zijn voor therapie. Voor een niet nagekomen afspraak (geen afmelding) kan het volledige tarief in rekening gebracht worden.
Kwaliteitsmeting
Ik stel het zeer op prijs als u me wilt helpen de dienstverlening binnen de praktijk te verbeteren. U kunt dit doen door deelname aan een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Fysio Prestatiemonitor (Qualizorg). U krijgt (tenzij u hiertegen bezwaar heeft) na afsluiting van de behandeling digitaal een vragenlijst toegestuurd die circa 6 minuten in beslag neemt. Anonimiteit en vertrouwelijke omgang met de gegevens worden gewaarborgd door Qualizorg.
Rechten, plichten, klachtenregeling
De rechten en plichten van de patient zijn binnen de praktijk vastgelegd in de “modelregeling fysiotherapeut-patient” van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF/ NPCF).
Ik doe er vanzelfsprekend alles aan om het contact met ouders en kind zo vlot en prettig mogelijk te laten verlopen. Desondanks zou het kunnen voorkomen dat u ergens ontevreden over bent. Allereerst ga ik hierover graag met u in gesprek.
Mochten we werkelijk niet tot een oplossing komen, kunt u een klacht neerleggen bij de daarvoor ingestelde onafhankelijke klachtencommisie van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Klachtencommisie KNGF, Pb. 248, 3800 AE Amersfoort. Tel: 033-4672900. In de praktijk zijn hierover ook folders aanwezig. In een zeer ernstig geval kunt u de situatie voorleggen aan het regionaal tuchtcollege.